Featured
Od letošnjega oktobra dalje bo Volkswagen ta model ponujal v dveh karoserijskih različicah.

Skok iz zavetja.

Fotografije: Volkswagen

Predprodaja novega Arteona je že stekla. Od letošnjega oktobra dalje bo Volkswagen ta model ponujal v dveh karoserijskih različicah. Kot doslej bo na voljo kupejevska limuzina Fastback, ob njej pa še prostoren karavan Shooting Brake z zelo športno izraženim zadnjim delom. V obeh primerih je seveda Arteon poln inovacij. Karoserijske spremembe so manjše, saj gre za osvežitev modela, medtem ko je veliko več novosti v notranjosti, pri tehnologiji in med motorji. Tu predstavljamo nekaj najpomembnejših.

Kokpit.

Kokpit je ekskluzivno zasnovan in ima digitalne instrumente. Ponuja 8-palčni zaslon sistema »infotainment« z navigacijo v serijski opremi v vseh različicah. Drsniki na dotik usmerjajo delovanje elektronsko nadzorovane klimatske naprave. Povsem nov je tudi usnjen multifunkcijski volan in aplikacija App-Connect Wireless za brezžično delovanje. Spredaj in zadaj je več prostora za voznika in potnike, saj tudi Arteon ponuja prednosti nove modularne platforme MQB. Zadaj je kar 1016 mm prostora za noge, kar je največ v tem avtomobilskem razredu.

Prostornost.

Za zadnjimi sedeži novega Arteona Shooting Brake je kar 565 litrov prostora za prtljago (v različici Fastback 563 litrov), če pa podrete zadnjo klop, se prostornina prtljažnega prostora poveča na 1632 litrov (Fastback 1557 litrov).

Travel Assist.

Asistenčni sistem Travel Assist je vgrajen serijsko in dovoljuje napol samodejno vožnjo vse do hitrosti 210 kilometrov na uro. Najbolj uporaben pa bo ta sistem kot pomoč pri vožnji po avtocestnih gradbiščih ali v gostem prometu z zastoji.

Notranja osvetlitev.

Na zahtevo lahko osvetlite notranjost avtomobila s 30 različnimi barvami. Barve osvetljuje dekor v prednjih in zadnjih vratih, luči torej postajajo neke vrste nove okrasne letve avtomobila in njegove notranjosti.

Zunanjost.

V zunanjosti novi Arteon v obeh karoserijskih različicah navdušuje z LED prednjimi lučmi, z LED lučmi za dnevno uporabo in tudi LED zadnjimi lučmi. Novost je tudi svetlobni trak, ki povezuje obe prednji luči.

Motorji.

Arteon v svoji novi preobleki ponuja številne štirivaljne možnosti, od dizelskih, bencinskih in hibridnih motorjev vse do različice R, ki zmore kar 320 KM. Nobena različica ni na voljo z manj kot 150 KM, medtem ko je hibrid na voljo s skupno močjo 218 KM in dosegom do 50 kilometrov le na elektriko. Dizelski motorji bodo opremljeni s povsem novim dvojnim katalizatorjem SCR, pri čemer je eden nameščen tik ob motorju in drugi blizu izpuha, kar bo izpust škodljivih snovi zmanjšalo za kar 80 odstotkov. Pri dizelskih štirivaljnikih bo najbolj zanimiva različica z močjo 200 KM, najšibkejši agregat pa zmore 150 KM. Najmočnejši pogon TDI z močjo 240 KM pa se poslavlja, saj je morala druga turbina prepustiti prostor že omenjenemu katalizatorju. In še bencinski motorji TSI. Ti štirivaljniki bodo na voljo s 190 in 280 KM, medtem ko je za ljubitelje športnosti zdaj že od vsega začetka na voljo Arteon R s kar 320 KM in seveda tudi štirikolesnim pogonom.