Featured
Mi smo šli še dlje, z našim testnim Touranom smo obiskali nenavadnega cvetličarja v Amsterdamu.

S Touranom pri cvetličarju v Amsterdamu.

BESEDILO
Loved
Fotografije: Robert Grischek

Kako lahko vzbujate čustva? Recimo tako, da rožam pustite govoriti. Mi smo šli še dlje, z našim testnim Touranom smo obiskali nenavadnega cvetličarja v Amsterdamu. Alexander Posthuma je poskušal oceniti prostornost in primernost tega modela pri razvažanju barvitih šopkov.

Mala cvetličarnica je videti točno takšna, kakršno si ob njenem poimenovanju predstavljate. Ozka, opečnata hišica sredi Amsterdama v četrti z umetniki, ateljeji in starinarnicami. Kateri kanal je v bližini? Prinsengracht. Pred dvojnim oknom stojijo lonci z raznimi lončnicami. Dalije, kaktusi, sončnice, volčji cvetovi … Na sredini je še velik pomarančevec, še nekaj loncev stoji posejanih med vsem tem zelenjem. Jutro je, prvi sončni žarki so že zaplavali čez amsterdamske strehe in rdeča vrata cvetličarne se odpro.

Alexander, ki v rokah drži velik šop cvetja, in Melissa, ki ima v rokah fotoaparat, prihitita na cesto. On je visok, umirjen in svetlolas. Ona je majhna, živahna in rjavolasa. Nežno, toda odločno ga porine pred vrata sosednje hiše. Prosi ga, naj drži rože nekoliko višje, in pritisne na sprožilec fotoaparata. Končano. Šopek lahko zdaj s Touranom dostavimo naročniku, medtem pa je posneto fotografijo na Instagramu že povšečkal nekdo z imenom AP_bloem flowers.

Umetnik in menedžerka.

»Melissino delo je zelo pomembno in ima največjo dodano vrednost. Ona skrbi, da je naša cvetličarna opazna v zunanjem svetu. Iz našega malega butika je naredila veliko,« razlaga Alexander Posthuma. On je cvetličar in cvetlični umetnik, ki se skriva za simbolom A. P. Bloem. Melissa Whelan je stilistka in menedžerka. Po zaslugi elegantno narejene spletne strani z galerijo, spletno trgovino in naslovom na Instagramu, ki se vsak dan osvežuje, je trgovinica s Kerkstraata 151 postala virtualna izložba za dostavo rož po vsej državi.

Želja po popolnosti, ustvarjalnost in iskanje izvirnosti so vedno z mano.
Alexander Posthuma

»Vseeno meniva, da je treba imeti tudi pravo cvetličarno. Stik s krajevnim prebivalstvom nama veliko pomeni, saj so mnoge naše stranke postale naši dobri prijatelji.« Alexander doda še, da cvetlični čarovnik stranke raje pozna tudi osebno, saj lahko le tako pripravlja kreacije po njihovih osebnih željah.

Po čem so si stranke različne?

Kakšne barve ima rada ona, kakšne on? Kakšne pokrajine, potovanja, izlete, melodije ali vonjave? Niti dva šopka nista enaka, saj je vsaka stranka drugačna. Ne nazadnje narava ‒ Alexander je odvisen od njenih darov ‒ tudi ne daje ves čas povsem enakih plodov. Neka roža, na primer, raste v Kolumbiji vse leto, a v različnih obdobjih so značilnosti njenih cvetov lahko različne. Morda je letos veliko deževalo ali pa so bile temperature nižje od običajnih. Bogastvo, ki ga ponuja svet cvetja, lahko najbolje spoznamo, ko Alexandra spremljamo na njegovi običajni nakupovalni poti.

»Največji posel s cvetjem boste našli v Amsterdamu. Royal Flora Holland se razprostira na površini 1,5 kvadratnega kilometra, kupcem iz vse Evrope pa je na voljo več kot 40 tisoč najrazličnejših vrst cvetja. Logistika več kot 100 tisoč dnevnih prodaj in nakupov na tej tržnici je mnogo bolj zahtevna od logistike bližnjega letališča Schipol,« smeje doda Alexander, ko se vozimo na cvetlično tržnico. Alexander nas usmerja čez ogromno parkirišče do mogočnih stavb in kmalu se znajdemo pred vrati hladilnice. Tu je njegov »posebni trgovec«, kjer Alexander najde redko cvetje, ki stane včasih tudi po 40 ali več evrov za kos. To je namenjeno kupcem, ki iščejo ekskluzivnost in imajo radi redke rože. Tu najde tudi drugačne redkosti, ki bi jih nekateri najraje uporabili kar za gnojenje. Cele svežnje velikih vrtničnih stebel brez cvetov ali pozabljene, napol posušene rože v lončnicah Alexander kupi po zelo ugodnih cenah in jih presadi ter oživlja v svojem rastlinjaku, ki v tej zgodbi še pride na vrsto. Pogosto dočaka to, kar si je želel. Nastanejo neverjetne kreacije različnih barv, kjer je cvetje vedno v ospredju, vendar pa pravila pri ustvarjanju šopkov niso določena. Ideje se rojevajo ob nastajanju.

Po ozkih ulicah.

Touran se resnično izkaže za odličnega spremljevalca Alexandrove dnevne rutine šele takrat, ko ga napolni z rožami. Ko mora prevažati le rože, kot danes, potrebuje Alexander ogromno prostora za hortenzije, vrtnice in grašice. Ali za kreacije v majhnih vazah za poročna slavja ali hotele. Kak drug dan pa se mora naokrog prevažati kar nekaj ljudi. Recimo za večje dogodke, pri katerih je udeležena vsa ekipa A. P. Bloem. V Amsterdamu je parkiranje težavno, parkirišč je malo ali pa so zelo oddaljena, zato je združevanje potnikov zelo učinkovit način prevoza. V Touranu se lahko pelje sedem potnikov, ki sedijo v avtomobilu zelo udobno, kljub temu pa ostaja na voljo še nekaj prtljažnega prostora. Avto ni velik in ga je mogoče upravljati tudi skozi ožine, po ozkih ulicah in na majhnih parkiriščih.

Alexander je redko dolgo časa na istem mestu. Največkrat se ves dan prevaža med svojo cvetličarno, cvetno tržnico in svojim rastlinjakom. Slednjega ima v Alsmeerju, na jugozahodu Amsterdama. Tu ima proizvodnjo svojih kreacij, laboratorij idej, skladišče in tudi oazo za sprostitev. Sredi rastlinjaka najdemo celo klavir. Pogled proti naravi, travnikom in na majhen kanal vzbuja v Alexandru izjemen navdih za sproščanje ustvarjalne energije. »Zelo pogosto moram kar načrtovati ta nujni čas svojega miru, ki ga preživljam v rastlinjaku. Tukaj se res sprostim. Ko igram na klavir, mislim na kaj drugega. Ko igram, moje oči plavajo po prostoru … S tem odklopom želim ohraniti svojo siceršnjo predanost cvetju.« Besede paradiž ne velja uporabljati preveč pogosto. Vsaj delček paradiža pa si zlahka predstavljate, ko zamižite in pomislite, kako se ob zvočni kulisi klavirja majhna cvetličarna ali velik rastlinjak sončita v čudoviti svetlobi.

Kaj je najlepši kompliment? Če nekomu kupite šopek cvetja in je njegov odgovor: To so točno take rože, ki jih imam najraje, in z njimi si najbolje zadel bistvo mojih želja in občutkov.
Alexander Posthuma