Featured

Novi Golf in pokušanje italijanskih Michelinovih krožnikov

BESEDILO
Dean Dubokovič
Fotografije Dean Dubokovič

Novi Golf osme generacije je eleganten avto. Tudi športnost mu ni tuja, predvsem ko govorimo o modelih GTI in R. Njegova vsestranskost navdušuje, kakor navdušujejo najboljše restavracije, do katerih nas popelje. Pred kratkim so tudi slovenske restavracije dobile prve Michelinove zvezdice, zato smo jih obiskali in naša doživetja opisali v predhodnjem zapisu. Novi Golf pa nas je popeljal tudi po preko državne meje, v strastno, kulinaričnih užitkov polno Italijo. Skupaj z nami podoživite okusno popotovanje po bližnjih italijanskih Michelinovih restavracijah. 

Trst – Restavracija Harry’s Piccolo **

KVALITETNI KILOMETER

Takoj za državno mejo je nekaj izjemnih restavracij z Michelinovo zvezdico. Najprej vas bomo zapeljali do glavnega trga v Trstu in obiskali restavracijo Harry’s Piccolo, podružnico znamenite beneške restavracije Harry’s Bar, ki jo je leta 1972 odprl legendarni Arrigo Cipriani.

Poleg temeljne Harry’s filozofije, ki zagovarja uporabo lokalnih sestavin, kuharska mojstra Matteo Metullio in Davide De Pra sledita še filozofiji »kvalitetni kilometer« in pri ustvarjanju novih kulinaričnih svetov uporabljata zelo kakovostne tuje sestavine.

Michelinovi strokovnjaki so kuhinjo ocenili kot vznemirljivo, kreativno in izredno kakovostno, pospremljeno z bogatim izborom tudi zelo znanih vin.

Specialitete, ki jih je vredno pokusiti:

 • Polži, dimljen jeseter, sladek česen, popečena rezina kruha, peteršilj, kokos in kari.
 • L’Harrysotto: riž, paradižnikova voda, plankton, inčuni, bazilika in kapre.
 • Krema iz ječmena, lešnikov sladoled, sladki koren, dimljen kakav.

Predlagamo vam, da si vzamete čas in si privoščite degustacijski meni ter uživate v morskem zraku in bogati zgodovini mesta. Vdih zraka na trgu Unità d’Italia je hkrati tudi vdih bogate zgodovine srednjeveškega trga, ki so mu poseben pečat dali Benečani. Veličastne palače in Mazzolenijeva fontana štirih celin, ki se svetijo v zahajajočem soncu, so zagotovo ena boljših uvertur v razvajanje brbončic.

Goriška Brda, Krmin (Cormons) – Trattoria al Cacciatore-della Subida *

PRETEKLOST ZA SODOBNOST

Regijska tradicionalna kuhinja

Nam zelo ljuba je Trattoria al Cacciatore-della Subida v italijanskih Brdih v kraju Krmin. La Subida s šefom Joškom Sirkom je po eni strani domača, po drugi pa zelo ustvarjalna. S počitniškimi hiškami, bazenom, parkom, konji, tenisom, kolesi, še eno preprostejšo gostilno in svojim kisom ponuja nepozabno doživetje.

Tu boste okusili preteklost, ki je prirejena za sodobnost. Joško, ki je zamisli črpal pri velikih mojstrih, je posodobil ne samo briško, ampak tudi velik del slovenske in furlanske kuhinje. Ker je strasten lovec, boste na krožnikih okušali tudi jedi iz divjačine. Posebej se je izuril za sire in pršut. Taka je tudi ocena Michelinovih strokovnjakov.

Specialitete, ki jih je vredno pokusiti:

 • Radič goriška roža, poparjen s sirom montasio, jabolko sevko in hrenom.
 • Telečja krača, pečena v krušni pečici.
 • Kroglice iz rikote in pehtrana, sorbet in pena iz bezga.

Vsekakor morate pokusiti daljši degustacijski meni in prespati v leseni počitniški hiški, ker je vinska lista vrhunska. Zjutraj se lahko sprehajate, igrate tenis, jahate … in dan zaključite z izvrstnim kosilom v njihovi oštariji. Domov si odnesite še stekleničko kisa, ki bo oplemenitil vaše jedi in vas spominjal na lepe trenutke.

Goriška Brda, Jenkovo (Venco) – Restavracija L’Argine a Venco’ *

NATANČNOST LASTNEGA VRTA

Pred nekaj leti je kuharska mojstrica Antonia Klugmann pustila uspešno kariero v priznani restavraciji Venissa v Benetkah in odprla svojo restavracijo L’Argine a Venco’. Ta stoji takoj za državno mejo v kraju Jenkovo (Venco) v okolju, ki omogoča mnogo eksperimentov z lokalno hrano in z najboljšimi belimi vini v Italiji. Že po enem letu je prejela Michelinovo zvezdico in kasneje še številna priznanja.

V sodobno opremljeni restavraciji s samo šestimi mizami boste uživali v pogledu na okoliško naravo in v lokalni kuhinji, ki pa z njenimi recepti dobi povsem novo vsebino. Vinska karta je vezana predvsem na italijanska Brda, dobite pa tudi nekaj slovenskih in francoskih vinarjev.

Michelinovi strokovnjaki so pohvalili razgled na okoliške vinograde in griče, kuhinjo Antonie Klugmann pa kljub enostavnosti označili za precizno in tako, ki uporablja veliko zelenjave in sadja z lastnega vrta.

Specialitete, ki jih je vredno pokusiti:

 • Jegulja, marinirana in kuhana v jabolčnem soku, redukcija jabolka in špinače.
 • Špageti iz jagod in čemaža.
 • Melona in rutica.

Če si boste zaželeli počitka, imajo za goste restavracije tudi nekaj modernih sobic. Nočitev vključuje zajtrk v sobi in sladka presenečenja, ki jih bo za vas pripravila kar sama mojstrica Antonia.

Godia pri Vidmu – Restavracija Agli Amici **

KOT BI KUHALI ZASE

Moderna kuhinja

Za izlet v vasico Godia pri Vidmu si morate vzeti čas. Tam je namreč ena najboljših italijanskih restavracij, nedaleč stran pa so tudi veliki in priljubljeni nakupovalni centri. V restavraciji, ki jo od leta 1887 vodi družina Scarello, vas bosta sprejela kuharski mojster Emanuele Scarello in sestra someljerka Michela. Danes resda sodobna ambient in kuhinja sta v osnovi še vedno tradicionalna in kažeta veliko pripadnost teritoriju in letnim časom.

Emanuele Scarello se je skozi leta trdega dela in ljubezni do kuhanja z izvrstnim poznavanjem lokalnih sestavin osvobodil klasičnih pravil kuhinje in se z lokalnimi danostmi dobesedno poigrava. Kar zmorejo in smejo samo veliki. In kot pogosto poudari Emanuele: »Moje glavno vodilo je: kuhaj za druge, kot bi kuhal zase.«

Taka je ocena Michelinovih strokovnjakov: restavracija Agli Amici je ena najboljših restavracij v Italiji.

Specialitete, ki jih je vredno pokusiti:

 • Ravioli iz kave in maskarponeja ter z morskimi ježki.
 • Jagnje, olje in školjke.
 • Skuta iz mleka in žajblja z jogurtovim sladoledom.

Da si boste ta dan res zapomnili, si po uspešnem nakupovanju privoščite degustacijski meni. Tako boste okusili celotno kulinarično potovanje, ki sega od planin pa vse do morja.