Featured
Skupina Volkswagen hiti po poti okoljske prijaznosti. Pri tem imajo pomemben delež novi avtomobili, kot je ID.4, prvi popolnoma električni SUV iz Volkswagnove družine.

Napredne tovarne v koncernu Volkswagen

BESEDILO
Volkswagen

PIONIRJI OKOLJU PRIJAZNE PROIZVODNJE

Skupina Volkswagen hiti po poti okoljske prijaznosti. Pri tem imajo pomemben delež novi avtomobili, kot je ID.4, prvi popolnoma električni SUV iz Volkswagnove družine. Avto, ki je pred kratkim doživel svetovno premiero, bodo proizvajali in prodajali v Evropi in na Kitajskem, kasneje pa tudi v ZDA. »Naš ID.4 predstavlja čisto mobilnost na področju okoljske CO2 in energetske nevtralnosti,« pravi Ralf Brandstätter, izvršni direktor znamke Volkswagen. Podobno kot ID.3 tudi ID.4 zapušča tovarno v Zwickauu brez okoljsko obremenjenega nahrbtnika. Poleg tovarne v Zwickauu so okoljsko prijazne in napredne še nekatere druge tovarne iz skupine Volkswagen: Audijeva v Bruslju, Bentleyjeva v Crewu in Škodina v mestu Vrchlabí. Vse omenjene tovarne svoje izdelke že proizvajajo CO2 nevtralno.

Naš ID.4 predstavlja čisto mobilnost na področju okoljske CO2 in energetske nevtralnosti
Ralf Brandstätter
izvršni direktor znamke Volkswagen

Tovarna v Zwickauu

Zwickau na Saškem igra ključno vlogo pri prehodu na e-mobilnost. Z modeloma ID.3 in ID.4 prihajata s tamkajšnjih tekočih trakov prva člana Volkswagnove družine ID. Kako to poteka? Izogibajo se odvečni porabi energije, uporabljajo obnovljive vire energije, predelujejo neizogibne izpuste. V želji po boljši okoljski uravnoteženosti so v Zwickauu uvedli nekaj novih projektov. Tovarna uporablja »zeleno« elektriko iz hidroelektrarn ter vetrnih in sončnih parkov podjetja Volkswagen Kraftwerk GmbH, proizvaja pa tudi lastno energijo iz toplotnih in energijskih črpalk, ki jih poganja zemeljski plin, kar je do okolja mnogo prijaznejše od termoelektrarn. Ob tem zelo učinkovita toplotna črpalka pokrije še 70 odstotkov tovarniških potreb po ogrevanju. Dodatne prihranke pri izpustih CO2 beležijo pri povečanju obstoječih ali izgradnji novih proizvodnih prostorov, urejenih skladno z najnovejšimi usmeritvami, ki omogočajo varčevanje z energijo in kar najmanjšo porabo vode. Izboljšali so tudi učinkovitost porabe naravnega plina v lakirnici.

Tovarna v Bruslju

Proizvodnja v Audijevi tovarni v Bruslju je popolnoma CO2 nevtralna in ima certifikate neodvisnih strokovnjakov s tega področja. Pri proizvodnji električnega Audija e-tron uporabljajo zeleno električno energijo že vse od leta 2012. Na strehi obrata deluje lasten fotovoltaični sistem, ki se razteza na 107 tisoč kvadratnih metrih. Drugi steber ob podnebno prijazni proizvodnji je toplotna črpalka, ki uporablja izključno obnovljive vire energije. Tovarna izpuste CO2, ki jih v tem trenutku še ni mogoče odpraviti, zamenjuje s tako imenovanimi projekti »carbon credit«, s tem pa vsako leto prihrani približno 40 tisoč ton emisij CO2.

Tovarna v Crewu

Bentley Motors je na sedežu tovarne postavil lasten solarni sistem, ki proizvaja elektriko za tovarno, preostalo pa kupujejo izključno iz zelene proizvodnje elektrike. V začetku leta 2019 so na površini 16 tisoč kvadratnih metrov postavili več kot 10 tisoč dodatnih modulov. Ob že obstoječih več kot 20 tisoč strešnih modulih so energetsko kapaciteto povečali na 7,7 MW, kar bi zadovoljilo potrebe po električni energiji približno 1.750 gospodinjstev. Tudi pri Bentleyju še vedno neizogibne izpuste CO2 zmanjšujejo s projekti »carbon credit«.