Featured
Sistem MOON vključuje hranilnik električne energije – baterijo v elegantno oblikovanem ohišju, v kateri se v času, ko sije sonce, shranjuje na strehi s pomočjo fotovoltaičnega sistema proizvedena električna energija.

MOON – moč za spreminjanje mobilnosti.

BESEDILO
Volkswagen
Fotografije Porsche Slovenija, Moon

Izzivi, ki jih prinaša usmeritev v elektrifikacijo osebnega transporta, so dobro znani. Na eni strani so proizvajalci, ki morajo predvsem poskrbeti, da bodo cenovno dostopne avtomobile poganjale dovolj zmogljive baterije, ki bodo ob upoštevanju vseh vidikov do okolja bistveno prijaznejše, kot so klasični pogonski viri. Na drugi strani je energetski sektor – če bo vozila poganjala »umazana« elektrika, bo elektrifikacija vozil nesmiselna ali celo škodljiva. Na presečišču teh dveh vprašanj je polnilna infrastruktura. Občine in podjetja vzpostavljajo rastoče omrežje polnilnih postaj, v ta svet pa je vstopil tudi koncern Porsche Holding z znamko MOON, ki se ukvarja prav z reševanjem teh vprašanj in strankam na enem mestu ponuja celovite rešitve za električno mobilnost. Slovenski javnosti je bila znamka MOON, ki se trži v še nekaterih drugih evropskih državah, predstavljena sredi letošnjega leta.

Razlogi za nakup električnega vozila so tako okoljski kot ekonomski – stroški pogonske energije so na prevoženi kilometer bistveno nižji kot pri vozilih na klasični pogon, veliko nižji so tudi servisni stroški, nižja je zavarovalna premija, na razpolago so za zdaj brezplačna parkirna mesta. Če ste sedanji ali bodoči lastnik povsem električnega vozila ali priključnega hibrida, je vprašanje, kako polniti baterijo, da bo v njej vedno dovolj električne energije, več kot umestno. Celovita ponudba storitev, ki jo uvoznik Volkswagnovih vozil Porsche Slovenija pod znamko MOON ponuja kupcem električnih in elektrificiranih vozil koncerna Volkswagen pa tudi drugih znamk, obsega vse od stenskih polnilnih postaj, hranilnikov električne energije, fotovoltaičnih sistemov do postaj za hitro polnjenje in zagotavlja optimalno oskrbo z električno energijo ter poskrbi za trajnost in učinkovitost.

Polnjenje doma, v službi, na poti.

Polnjenje električnega vozila na domači gospodinjski vtičnici ni najboljša odločitev. Ne samo zaradi počasnosti polnjenja, pač pa tudi zaradi možnosti preobremenitve tokokroga in varnosti. Ustrezna trajnostna rešitev je domača stenska polnilna postaja, ki je zasnovana posebej za polnjenje avtomobilskih baterij. Izberemo jo po posvetu s strokovnjakom, saj je treba upoštevati določene parametre, začenši s hišno inštalacijo in vrsto električnega vozila. Ker gre za kompleksne rešitve, je prednost v tem, da lahko odgovore na vsa s tem povezana vprašanja pri MOON-u ponudijo na enem mestu.

Na voljo so polnilne postaje različnih zmogljivosti. Največja moč polnjenja domače postaje na izmenični tok je 22 kW. Združljive so z vsemi vrstami povsem električno gnanih in priključnih (plug-in) vozil. Polnilna postaja ima že vgrajen polnilni kabel tipa 2 dolžine štirih metrov, tako da avtomobila pri polnjenju ni treba postaviti v njeno neposredno bližino. Varnost delovanja je zagotovljena tudi s pomočjo zaznavanja enosmernega kvarnega toka. Za boljšo predstavo povejmo, da je s polnilno postajo na izmenični tok MOON Basic, ki omogoča moč polnjenja 11 kW, hitrost polnjenja nekajkrat večja kot pri polnjenju iz običajne gospodinjske vtičnice. Prazno baterijo e-Golfa (kapaciteta 35,8 kW) bi s priključitvijo na običajno 230-voltno vtičnico z močjo 2,3 kW v celoti napolnili v 17 urah, z omenjeno domačo polnilno postajo pa se ta čas skrajša na okoli pet ur.

Tudi na poti.

Komplet MOON2Go omogoča polnjenje doma, na poti, med opravki, na vikendu ali počitnicah s priključitvijo na štiri vrste vtičnic, tudi na gospodinjsko. Največja moč polnjenja na izmenični tok je do 22 kW. Povejmo še, da ima dve vrsti priključkov, zaradi česar je ta polnilna postaja primerna za različna električna vozila, in da izpolnjuje varnostne standarde, kakršni so potrebni zaradi možnosti polnjenja iz različnih virov električne energije. Polnilna postaja lahko prek povezave bluetooth komunicira s pametnim telefonom. Preko aplikacije za telefon so omogočeni oddaljeno upravljanje, analiza stroškov in energije, zaklepanje polnilne postaje … Polnilni stebri in postaje, ki so namenjene podjetjem in deloma tudi javni uporabi, so iz razumljivih razlogov zmogljivejši, vključujejo t. i. pametno polnjenje in druge ustrezne rešitve.

Na čisto energijo.

Ponudba, ki jo vključuje MOON, se s področja različnih polnilnih postaj razteza na področje proizvodnje električne energije. In sicer take, ki za okolje ni obremenjujoča. Če na streho domače hiše ali podjetja namestite sončne panele oz. fotovoltaični sistem, imate lasten vir solarne električne energije. MOON-ovi strokovnjaki po vašem naročilu natančno ocenijo stanje na vaši lokaciji, si ogledajo obstoječo električno napeljavo in vse, kar je še potrebno za postavitev elektrarne. Na tej podlagi predlagajo najustreznejšo rešitev, in če se odločite zanjo, poskrbijo za ureditev potrebne dokumentacije ter namestijo MOON-ov fotovoltaični sistem. Prvi zagon je v njihovih rokah, prav tako prevzamejo skrb za vzdrževanje in nemoteno delovanje. Za namestitev takega vira »čiste« energije je predvidena subvencija države, in pri pridobitvi te vam je prav tako na voljo njihova strokovna pomoč. S tako pridobljeno lastno električno energijo si zmanjšate znesek na računu za elektriko. Kot mali proizvajalec ste seveda povezani z javnim električnim omrežjem, v katero oddajate sprotne presežke električne energije; to je že dolgo in dobro znana možnost.

A celotni sistem MOON vključuje tudi hranilnik električne energije – baterijo v elegantno oblikovanem ohišju, v kateri se v času, ko sije sonce, shranjuje na strehi s pomočjo fotovoltaičnega sistema proizvedena električna energija. Z njo lahko ponoči oz. ko je za to potreba, z MOON-ovo polnilno postajo napolnite baterijo električnega vozila. Hranilnik lahko uporabljate, tudi če nimate lastnega fotovoltaičnega sistema. Napolnite ga iz javnega električnega omrežja, na katero ste priključeni, in sicer ponoči, ko je tarifa nižja, in po potrebi uporabite čez dan za polnjenje avtomobilske baterije. Krog je tako elegantno sklenjen. Pravzaprav ima celo podaljšek. Potem ko parkirate svoj električni avto, se lahko do službe ali po opravkih odpeljete z električnim skirojem, ki je prav tako del ponudbe znamke MOON. Vozilce (njegovo baterijo ste seveda napolnili doma) ima doseg do 25 kilometrov.

  • Stroški se gibljejo od 800 evrov (osnovna polnilna postaja) pa do okoli 15.000 evrov (za postajo, ki vključuje tudi hranilnik energije in hišno sončno elektrarno).
  • ID 3, prvi Volkswagnov serijski, izključno električno gnani avtomobil, bo javnosti predstavljen septembra 2019.

Vse o blagovni znamki MOON:
www.moon-power.si
moonpower@porsche.si
Tel.: +386 (0)1 582 51 00
Brezplačen telefon: 080 88 46