V zadnjih nekaj letih so električni avtomobili končno postali sinonim za napredno in trajnostno mobilnost. Zdaj je dejansko moderno voziti avto na elektriko. A nekaj vprašanj dvomljivcev se še vedno pojavlja v pogovorih o elektrifikaciji voznega parka. Kako dolgo se polni? Je lahko električni avto glavni avto v družini? Daleč najpomembnejše vprašanje pa je, kako daleč se z enim polnjenjem sploh lahko odpeljemo? Okoli tega vprašanja proizvajalci električnih avtomobilov bijejo pravo podatkovno bitko. Čigav avto ima daljši doseg? Pri Volkswagnu smo na to vprašanje odgovorili z dejanjem.

Že leta smo ponosni generalni sponzor Volkswagen Ljubljanskega maratona. Tudi letos. Tik preden so konec tedna tekači zavzeli ljubljanske ulice je naša ekipa uprizorila dejanski preizkus. Zasledovali smo le eno vprašanje. Koliko maratonov prevozi električni ID.4 GTX z enim samim polnjenjem? Plan je bil preprost. Traso Ljubljanskega maratona smo prevozili tolikokrat, da se baterija na avtomobilu povsem izprazni in avto ugasne. Vožnjo smo ves čas dokumentirali in utrinke sproti objavljali na družbenih omrežjih.

Trasa maratona je dolga 42,195 kilometra. Tekom celotne vožnje so sledilci lahko ugibali, koliko maratonov bo ID.4 GTX prevozil, do druge decimalke natančno. In rezultat? Povsem električni ID.4 GTX z enim polnjenjem prevozi 12,77 maratona. To je skupaj kar 539 kilometrov kontinuirane vožnje! In koliko časa je ta naša vožnja trajala? 16 ur in 19 minut. Ja, mestna vožnja z električnim avtomobilom je izjemno varčna in z gotovostjo lahko trdimo, da električni ID.4 GTX prevozi 10-krat toliko, kot v povprečju prevozimo Slovenci vsakodnevno. Pa tudi ob prazni bateriji omogoča še varno pripeljati do najbližje polnilnice.

DELI