Zakaj so otroci v avtomobilu nemirni?

Prepričani smo, da ste se že kar nekajkrat vprašali, zakaj se vaši otroci v avtomobilu spremenijo v majhne pošasti. Zavedati se morate, da je v naravi večine otrok, da so polni energije in vedno pripravljeni na zabavo. Že sama misel na večurno sedenje v avtomobilu jih lahko spravi iz tira. In čeprav se negodovanje otrok med vožnjo včasih zdi kot mini nočna mora, ki se dogaja samo vam, je nekaj povsem normalnega.

V avtu, monotonem okolju, kjer se spreminja samo slika skozi okno, se pojavlja vrsta čustev in vedenj, ki jih poznate, če ste starši: dolgočasje, naveličanost, zaspanost, občutek utesnjenosti in nemoči, nemir, jeza. Vse to se med vožnjo pojavlja tako pri otrocih kot pri odraslih. Razlika je predvsem v tem, da so otroci pri izražanju teh čustev bolj neposredni kot odrasli.

Ne glede na to, kakšni občutki privrejo na dan, pa imamo svoje otroke radi prav takšne, kot so, in iščemo načine, da jim olajšamo stresne situacije. Tudi v avtomobilu jim lahko ponudimo priložnosti za zabavo, kar jim lahko pomaga pri grajenju zdravega odnosa z vožnjo. Katere so torej igre, s katerimi lahko starši po celem svetu med vožnjo zabavajo svoje otroke?

1. »S svojim malim očesom opazujem …«

Tako imenovano “opazovanje” predstavlja klasično igro, ki lahko zabava otroke ure in ure. Samo recite »S svojim malim očesom opazujem nekaj, kar je …« in dodajte poljubno barvo. Otroci morajo nato uganiti, kaj gledate. Ta igra je primerna za otroke prav vseh starosti. Skozi igro vadijo prepoznavanje barv in sposobnost opazovanja okolice.

2. To pesmico pa poznam

Povezovanje z otroki s pomočjo glasbe je taktika, ki vedno učinkuje. Že pred samo vožnjo sestavite seznam predvajanja najljubših pesmi vaših otrok in jih nato predvajajte v naključnem vrstnem redu. Ob vsakem novem predvajanju mora otrok čim prej povedati ime pesmi. Presenečeni boste, kako dobra sopotnica je lahko ta igra.

3. Ena beseda, dve besedi, tri besede

Tudi igre, ki vključujejo uporabo spomina, so lahko odlične za dolge vožnje. Najprej izgovorite eno besedo, ki jo mora otrok ponoviti. Tej v vsakem krogu dodajte še eno in ga vzpodbudite, da zaporedje ponovi. Nadaljujte, dokler ne naredi napake. S to igro tako kar med vožnjo trenirate otrokov spomin.

4. Abecedna igra.

Z naslednjo igro bo vaš otrok vadil abecedo, širil svoj besedni zaklad in hkrati razgibaval svoje možgančke. Izmenično izgovarjajte besede, ki se začnejo s črkami A do Ž. Če boste vi izgovorili besedo “avtomobil”, mora vaš otrok nadaljevati z besedo “banana” in tako naprej.

5. Videl sem 10 rdečih avtomobilov

Za otroke, ki obožujejo številke, je naslednja igra, ki vključuje štetje, odlična opcija. Dajte mu pet minut in izziv, da šteje vse rdeče avtomobile, ki se peljejo mimo. Šteje lahko tudi stop znake, živali ali drevesa. Otrok se bo osredotočil na cesto, se zabaval in okrepil svoje sposobnosti opazovanja.

6. Ugani, koga imam v mislih

Igra “Ugani, kdo” je zabaven način spodbujanja otrokove domišljije. Izmenično opišite osebo ali lik in naj vaš otrok ugane, o kom govorite. Uporabite lahko ljudi iz resničnega življenja ali  pa izmišljene filmske in knjižne like. 

7. Avtomobilski bingo

Avtomobilski bingo po poskrbel, da bodo otroci čez noč postali navdušeni nad vožnjo. Pred vožnjo otroku naredite nekaj bingo kart s slikami predmetov, nato naj prečrta tiste predmete, ki jih lahko med vožnjo opazi. Ta igra je zabavna, hkrati pa izboljša otrokovo pozornost. 

Da boste v igrah kar najbolj uživali, pa je pomembno, da je vaš avto kar se da prilagojen potrebam vaše družine. Sestavite svoje sanjsko družinsko vozilo za nove dogodivščine na spodnji povezavi. 

Viri:

21 Fun Games to Play in the Car (dostopno na: https://www.parents.com/fun/vacation/ideas/8-fun-car-game-ideas/, zadnji dostop 22.3.2023).

20 Fun Car Games for Kids on Road Trips that Are Free or Cheap (dostopno na https://lajollamom.com/car-games-for-kids/, zadnji dostop 22.3.2023).Road trip with the kids: 9 fun car games to play (dostopno na https://www.thepersonal.com/blog/-/road-trip-with-the-kids-9-fun-car-games-to-play, zadnji dostop 22.3.2023).

DELI