Featured
»Sharan je naš šesti družinski član,« pravi Matej Špehar, ponosni dolgoletni lastnik Volkswagen Sharana.

400.000 kilometrov, a krepko čez 400.000 spominov

»Nikoli ni zahteval veliko, pa je vseeno bil prevečkrat spregledan. Dobil je le tisto najbolj nujno, pa mislim, da mi ni zameril,« je zapisal Matej Špehar na svojem Facebook profilu. Marsikdo bi pomislil, da govori o najboljšem prijatelju in v nekaterih pogledih je to tudi bil. Volkswagen Sharan namreč, ki je družino varno vozil po slovenskih in tujih cestah kar 20 let. Kmalu pa se bo družina Špehar od zvestega sopotnika poslovila, zato smo se odločili, da obudimo spomine na skupne kilometre. 

Ne le eno, kar dve legendarni Volkswagen vozili

Se spomnite Mateja Špeharja, ki je tudi s pomočjo Volkswagna pred nekaj leti obnovil legendarnega Bullija iz šestdesetih let? Kombi, ki je nekaj desetletij pozabljen ležal v rečni strugi Rižane, je skupaj z ekipo spremenil v pivnico na kolesih: Beer Bulli. Matej pa v svoji garaži skriva še eno legendarno vozilo. To je dvajsetletni Volkswagen Sharan, zvesti spremljevalec družinskih poti Špeharjevih.

Ko je prišel k hiši, so tekle solze

Volkswagen Sharan je skozi leta res postal šesti član družine Špehar, a ko je prvič parkiral na njihovo dvorišče, ni doživel navdušenega sprejema. Kot opiše Matej, ga je žena sprejela s solzami jeze, saj se takrat ni strinjala z nakupom tako dragega avtomobila. A le nekaj dni je potreboval, da jo je popolnoma prepričal. Kmalu je prirasel k srcu celotni družini. »Lahko rečem, da je bil Sharan eden najboljši nakupov mojega življenja. Res veliko sem dobil za ta denar,« pravi Matej.

Zanesljivost, prostornost in nizka poraba

V skoraj 400.000 kilometrih, ki so jih prevozili skupaj, je bil Sharan sopotnik, ki bi si ga vsak želel. Skriva vse, kar so želeli od avtomobila: zanesljivost, prostornost in nizko porabo. »Je tipičen družinski avto, nezahteven in ne rabiš diplome iz tetrisa, da vanj spakiraš vse kar potrebuješ. Tu samo odpreš in nalagaš,« dodaja. 

Od obale do zasneženih vrhov

S čolnom v Dalmacijo, brez zadnjih sedežev na Oktoberfest, na družinski potep po Italiji, po zasneženi Tirolski in še na mnogo drugih destinacij je Sharan brez težav odpeljal tudi celo družino, smučarsko opremo, psa in še varuško. »Sharan je skupni imenovalec vseh naših spominov,« je nostalgičen Matej.

Čas za naslednika

Po dvajsetih letih so Sharanu kilometri šteti. Diagnoza mehanika je pokazala, da je rja zagrizla v vitalne dele, mehanski deli so obrabljeni, cena temeljite obnove pa presega njegovo tržno vrednost. “Evrska vrednost je skoraj nična, emocionalna vrednost je za nas neskončna,” je o tem zapisal Matej Špehar. 

Zdaj je zato čas, da poiščejo njegovega naslednika, pri čemer jim je v prvi vrsti pomembna prostornost. Pravijo, da jih znamka Volkswagen ni še nikoli razočarala, zato bo morda že kmalu v družinsko garažo zavil njen nov predstavnik. 

Vsak mesec ustvarjamo zgodbe s pomočjo naših sledilcev na Facebooku. Spremljajte nas, zaupajte nam kakšno avtomobilsko anekdoto in pošljite fotografijo svojega Volkswagna. Morda prav vas vključimo v naslednji članek.